středa 7. května 2008

3. lekce: Gmail - tipy a triky

Název dnešní lekce je již poněkud zavádějící. Společnost Google bude muset ve všech zemích Evropské unie poskytovat svou e-mailovou službu pod jiným názvem než Gmail. Důvodem je prohraný spor v Německu s Danielem Gierschem, který tam vlastní značku G-Mail od roku 2000. Proto je v Německu již nějakou dobu používán pouze alternativní název Google Mail. Z Německa se nyní zákaz používání jména Gmail rozšířil pro Google na všechny země Evropské unie včetně České Republiky.



K poštovní službě se můžeme dostat dvěma způsoby, buď z Úvodní stránky na adrese start.educanet.cz nebo přímo přes adresu mail.educanet.cz.



Pokud použijeme Úvodní stránku, jednotlivé zprávy si můžeme prohlížet v celém okně:




Zkuste při psaní mailu používat kontrolu pravopisu, řada žáků tuto volbu ignoruje, tato funkce je také v Dokumentech Google:



Při přístupu přes plnohodnotné webové rozhraní je nabídka funkcí širší:



Všimněte si, prosím, nástrojů na označování zpráv. Máte k dispozici označení hvězdičkou nebo štítky. Štítky jsou používány i v řadě dalších aplikací Google. Na rozdíl od v jiných systémech používaných složek, kde umísťujeme tématicky podobné zprávy, můžete jednu zprávu označit více štítky.

V Gmailu není zvykem mazat došlé zprávy, protože kapacita schránky je značná. Zprávy se přesunují z Doručené pošty do Archivu pomocí tlačítka Archivovat.

Gmail má propracovaný systém kontroly spamu a označuje podezřelé zprávy s vysokou pravděpodobností úspěšné analýzy štítkem Spam a pokud je ručně neoznačíte pomocí tlačítka Není spam, po 30 dnech je systém smaže.



Nyní si, prosím, přečtěte následující texty:
A nyní zkuste do Skupiny kursu odpovědět na otázky:
  1. Používáte POP3 nebo IMAP přístup k poště a proč?
  2. Jaké další poštovní služby a klienty používáte?

Žádné komentáře: