úterý 8. července 2008

7. lekce: Chat - tipy a triky

Google Talk poskytuje snadný a bezplatný způsob, jak mluvit nebo chatovat s kolegy i dalšími kontakty. Se službou Google Apps je chatová síť EDUCAnet automaticky napojena na celou síť Google Talk, takže se okamžitě můžete spojit s dalšími aktuálně připojenými uživateli.

Vše, co potřebujete k provádění bezplatných hovorů je mikrofon a reproduktor nebo sluchátka ;-) GTalk rovněž nabízí přesun datových souborů, takže můžete během chatování rychle zasílat přílohy, a hlasovou schránku, takže můžete zanechat vzkaz, pokud váš kontakt není momentálně online.

GTalk je integrován i do okna webového rozhraní Gmail, takže můžete vidět, zda jsou vaše kontakty online, a spojit se s nimi v reálném čase, aniž byste opouštěli svoji emailovou schránku. Obsah své chatové konverzace můžete ukládat a vyhledávat v Gmailu stejně jako emailovou komunikaci. V anglické verzi Gmail je možné i propojení s populární sítí ICQ




Na obrázku vlevo je desktopová verze Google Talk, kterou si můžete stáhnout pro operační systémy MS Windows. Uprostřed je verze běžící v prohlížeči a vpravo je okénko v aplikace Gmail (ikonka znamená kontakt v síti ICQ).
  • Bezplatné volání z počítače na počítač (VoIP) – Můžete hovořit s kýmkoli, kdo je připojen k internetu a používá desktopového klienta Google Talk. Chcete-li chatovat a vaše kontakty právě nejsou připojeny k internetu, můžete zanechat vzkaz v hlasové schránce.
  • Přenos souborů a textová komunikace v reálném čase – Zasílejte svým kontaktům soubory a textové zprávy. Velikost souborů ani šířka pásma nejsou omezeny.
  • Integrovaný seznam kontaktů – Seznam kontaktů Google Talk automaticky zobrazuje vaše nejužívanější kontakty Gmail, takže spojení s ostatními je ještě jednodušší.
  • Integrováno do služby Gmail – Chatové funkce jsou zabudovány přímo do služby Gmail, takže můžete vidět, kdo je připojený k internetu, a komunikovat s ním v reálném čase přímo z okna emailového prohlížeče. Obsah chatové konverzace lze ukládat a vyhledávat stejně jako emailovou komunikaci.
  • Postaveno na otevřeném standardu – Google Talk je postaven na otevřeném protokolu XMPP pro okamžitou komunikaci a spojuje se s dalšími chatovými sítěmi na bázi XMPP, takže můžete chatovat i s účastníky mimo školu. Uživatelé mohou pro komunikaci používat i IM klienty dalších výrobců a se sítí Google Talk komunikovat z nich.
Posílání hlasových zpráv nebo zahájení hovoru je snadné, po vybrání kontaktu stisknete příslušné tlačítko:



V podokénko vpravo nahoře pak můžeme tlačítkem se šipkou dolů vyvolat zobrazení nabídky, kde je i volba zaslání souboru:



ICQ, které nyní patří společnosti AOL a proto je označováno jako AIM (AOL Instant Messenger), je zatím podporováno pouze v anglické verzi Gmail, ale pokud ho v ní nastavíte a poté přepnete jazyk na češtinu, funkce zůstane v provozu. Podrobnosti naleznete v anglické nápovědě Gmail.



Pro správnou funkci ICQ v Gtalk v Gmail stačí zadat jen ICQ číslo a heslo:

Žádné komentáře: